Přejít k obsahu


Výuka odborného jazyka jako příprava k odbornému překladu

Citace:
KOLÁŘÍKOVÁ, D. Výuka odborného jazyka jako příprava k odbornému překladu. Acta Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni, 2011, roč. Neuveden, č. 1, s. 153-167. ISSN: 1802-0364
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Teaching of specialized language to get ready for specialized translation
Rok vydání: 2011
Místo konání: Plzeň
Název zdroje: Západočeská univerita v Plzni
Autoři: PhDr. Dagmar Koláříková Ph.D.
Abstrakt CZ: Článek se zabývá systematickou výukou odborného jazyka, která slouží jako příprava k překládání odborných textů. Schopnost komunikovat odborně v cizím jazyce je dnes nepostradatelná nejen pro budoucí překladatele, ale i pro všechny absolventy vysokých škol, neboť jen takto jazykově vybavení studenti mohou být připraveni na konkurenci na mezinárodním trhu práce a na mobilitu lidské pracovní síly. Systematickým rozvíjením jazykových, odborných, interkulturních, technických i rešeršních kompetencí je pak možné rozšířit i jejich přístup k informacím, zapojit je do mezinárodních projektů a připravit je případně i na povolání překladatele nebo na situaci, kdy se v rámci svého povolání v roli překladatele ocitnou.
Abstrakt EN: This paper deals with systematic teaching of specialized language as the best preparation for specialized translation. It is becoming more and more evident that technical language and the technical style, and thus also technical translation, represent in today?s world of science and technology a ?supporting post? without which scientific communication is hardly possible. Professional translators? competences to be met (translation competence, linguistic and textual competence in the source language and the target language, research competence, intercultural competence, and technical competence) are specified in the European norm for translation services, EN 15038. The best preparation for specialized translation is systematic teaching of specialized language.
Klíčová slova

Zpět

Patička