Přejít k obsahu


K otázce adaptace lexému "blog" v českém a francouzském jazyce

Citace:
KOLÁŘÍKOVÁ, D. . K otázce adaptace lexému "blog" v českém a francouzském jazyce. Cizí jazyky, 2020, roč. 64, č. 1, s. 15-24. ISSN: 1210-0811
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: cze
Anglický název: On the question of adaptation of the lexeme blog in Czech and French languages
Rok vydání: 2020
Autoři: PhDr. Dagmar Koláříková Ph.D.
Abstrakt CZ: Cílem tohoto článku je analyzovat anglicismus ?blog? v českém a francouzském jazyce a ukázat, do jaké míry se tento lexém v obou jazycích adaptoval. V teoretické části je definován pojem adaptace a je zde zdůrazněno, že adaptace výpůjček je komplexní proces, který se vyvíjí na různých jazykových úrovních a závisí na několika faktorech. Hlavním cílem analýzy je vytvořit soupis odvozených a složených slov ze slova blog v češtině a francouzštině, která byla vyhledána ve dvou korpusech Aranea (Araneum Bohemicum III Maximum a Araneum Francogalicum II Maximum).
Abstrakt EN: The aim of this article is to analyze the Anglicism ?blog? in the Czech and French languages and show to what degree the term has been adapted in both languages. The purpose of the theoretical framework is to clarify the concept of adaptation. Adaptation of loanwords is a complex process that develops at various language levels and depends on several factors. The main result of the analysis is a list of derived and compound words from the word blog in Czech and French, generated from two Aranea corpora (Araneum Bohemicum III Maximum and Araneum Francogalicum II Maximum).
Klíčová slova

Zpět

Patička