Přejít k obsahu


K nákupu dárek zdarma aneb Jak se daří pleonasmům nejen v odborné francouzštině

Citace:
KOLÁŘÍKOVÁ, D. K nákupu dárek zdarma aneb Jak se daří pleonasmům nejen v odborné francouzštině. In Jazykový a kulturní prostor v proměnách 21. století. Sborník příspěvků z konference ProfiLingua 2018.. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni, 2018. s. 27-38. ISBN: 978-80-261-0834-4
Druh: STAŤ VE SBORNÍKU
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Free gift with purchase or How the pleonasms are doing in French for specific purposes
Rok vydání: 2018
Místo konání: Plzeň
Název zdroje: Západočeská univerzita v Plzni
Autoři: PhDr. Dagmar Koláříková Ph.D.
Abstrakt CZ: Je-li pleonasmus užit v literárním díle, z hlediska literární vědy se jedná o stylistickou figuru. Cílem příspěvku není zabývat se pleonasmem jako rétorickou figurou, je na něj nahlíženo jako na jazykový přehmat, ke kterému dochází například v reklamě, ale výjimkou není ani jeho užití v odborném jazyce. V teoretické části je definován pleonasmus a jsou vysvětleny důvody jejich vzniku, v praktické části jsou pak uvedeny nejběžnější pleonasmy, které se mohou vyskytovat i v odborné francouzštině. Jejich frekvenci výskytu je ověřena pomocí korpusu francouzských textů Araneum Francogallicum Maius. Pozornost je zaměřena zejména na nadbytečné užití spojovacích výrazů, adverbií a adjektiv.
Abstrakt EN: If pleonasm is used in a literary work, it is a stylistic figure from a literary point of view. The aim of the paper is not to deal with pleonasm as a rhetorical figure, it is viewed as a linguistic overturn, such as in advertising, but the use of it in the professional language is also an exception. In the theoretical part, pleonasm is defined and the reasons for their occurrence are explained, in the practical part there are the most common pleonasms, which can also be found in French for specific purposes. Their frequency of occurrence is verified using the corpus of French texts Araneum Francogallicum Maius. Attention is particularly focused on the unnecessary use of connecting words, adverbs and adjectives.
Klíčová slova

Zpět

Patička