Přejít k obsahu


A propos du vocabulaire de la vie étudiante en France

Citace:
KOLÁŘÍKOVÁ, D. A propos du vocabulaire de la vie étudiante en France. Lingua viva, 2018, roč. 14, č. 27, s. 31-40. ISSN: 1801-1489
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: fre
Anglický název: About the vocabulary of university student life in France
Rok vydání: 2018
Autoři: PhDr. Dagmar Koláříková Ph.D.
Abstrakt CZ: Článek se zabývá otázkou, do jaké míry je vysokoškolský studentský slang srozumitelný pro nezasvěcené, tzn. i pro studenty pobývající ve Francii v rámci programu Erasmus +. Teoretická část popisuje a vysvětluje pojem studentského slangu. Druhá část se zabývá podrobnou analýzou fiktivního dialogu mezi dvěma studenty z univerzity v Rennes, v němž spolu hovoří o vysokoškolském životě. Důraz je kladen na nesrozumitelnost zkratkových slov a dalších pojmů spojených se životem vysokoškolského studenta ve Francii. Je proto třeba, aby se studenti seznámili se slovní zásobou užívanou ve studentském slangu, což jim může usnadnit jejich komunikaci.
Abstrakt EN: This article discusses the question of the clarity of the university jargon for the uninitiated, including the Erasmus students. The conceptual framework describes and explains the concept of university jargon used in present study. The second part of the article contains a detailed analysis of a conversation between two students at the University of Rennes and points to the incomprehensibility of abbreviated words and other terms associated with university life in France. In order to facilitate communication, a student has to become acquainted with the university lexicon.
Klíčová slova

Zpět

Patička